Un dar deosebit… de la un om deosebit. Cartea “Totul despre escadrila I” va fi retiparita intr-o editie noua!
septembrie 3rd, 2012
Cu ani de zile in urma, in 1990, apare pe piata cartea Totul despre escadrila intai, scrisa de Victor Donciu.
Autorul, pilot si scriitor in acelasi timp, face trimitere la niste intamplari din viata pilotilor supersonisti de la inceputul anilor ’60. Gasim in carte niste piloti foarte tineri care risca pana dincolo de absurd, care sunt foarte aproape de moarte, dar care nu ar face nimic sa renunte la aceasta meserie.
Totodata aflam lucruri inedite care nu se regasesc in alta parte, precum aspecte legate de tehnica de pilotaj, comunicatie radio, sentimente traite de piloti in zboruri foarte grele, cum ar fi cele de noapte, de joasa altitudine, ori in conditii meteo foarte grele si de asemenea gasim senzatiile oferite de la lansarea cu parasuta.
Citind aceasta carte la 16 ani, dintr-o data mi-am dat seama ca vreau sa zbor. Dupa nici un an am facut marele pas, marele pas in gol. Este vorba de primul salt cu parasuta. De atunci au urmat mai bine de 2300 de lanasari. Este un drum care mi s-a deschis atunci si pe care merg si astazi fara sa ma plictisesc.
Dupa ani de zile, am dorit sa aflu mai multe aspecte legate de rezolvarea impecabila a unui incident de zbor relatat in cartea Totul despre escadrila intai, motivul principal fiind unchiul si nasul meu de botez, Stratu Constantin, care era unul dintre protagonistii evenimentului cu final fericit.
Procedura declasificării documentelor a fost una anevoioasă. Cu toate acestea, s-a găsit înţelegere şi implicare pentru punerea în lumină a unui eveniment ascuns opiniei publice vreme de 50 de ani. Acest lucru s-a intamplat in anul 2011.
La sfarsitul anului 2011, primesc un telefon de la colegul meu de zbor Adi Buzan care ma intreaba daca nu doresc sa particip la o filmare pentru emisiunea BookMark – Oameni despre carti memorabile. Accept cu inima stransa, mai ales ca nu am mai participat la o astfel de emisiune culturala. In scurt timp ma contacteaza Mirela Dimofte din partea producatorului emisiunii, ocazie cu care imi transmite ca pot vorbi despre orice carte, dar ar fi interesant sa vorbesc despre o carte care mi-a schimbat viata.
Aleg fara ezitare cartea Totul despre escadrila intai, realizam filmarea, fiind difuzata pe Antena 1, Antena 3 si Realitatea TV in luna martie 2012.
http://www.studentiq.ro/bookmark/view/ionut-rites-prezinta-totul-despre-escadrila-intai
Dupa difuzarea emisiunii, Laura, sotia mea, ma intreaba:
– Auzi Ionut, ce mai face scriitorul Victor Donciu? I-am raspuns ca nu stiu, ca l-am cautat pentru completarea datelor subiectului cu incidentul de zbor, dar nimeni nu mai stie nimic de el. Din moment ce e pilot generatie ’50-’60, probabil a murit de mult. Asa s-a incheiat discutia din acea seara.
In ziua urmatoare difuzarii emisiunii, primesc un telefon, ocazie cu care are loc urmatoarea discutie:
– Alo, domnu’ Ionut?
– Da – raspund. Eu sunt.
– Sunt Victor Donciu. Ceva nu era in regula, auzeam un om care plangea la telefon, abia reuseam sa inteleg ce spunea.
– Cine? – intreb spre confirmare. Simteam cum ochii mi se umezesc instantaneu si un nod care mi se instaleaza in gat. Laura ma vede transfigurat si ma intreaba ce am, cu cine vorbesc. I-am raspuns gatuit ca m-a sunat „mortul”.
– Victor Donciu sunt. A urmat o pauza de vreo jumatate de minut timp in care nu mai stiam ce sa zic. Dupa care reia discutia – din 1990 de cand am scris aceasta carte nu m-a laudat nimeni, nu m-a felicitat nimeni, nu m-a batut nimeni pe umar, iar acum, dupa mai bine de 20 de ani, vine un strain si vorbeste frumos de mine si de cartea mea. As vrea sa ne intalnim sa va dau ceva in dar.
Discutia a durat mai bine de 30 de minute, dar ce dorea sa imi dea tot nu mi-a zis, desi eram foarte curios.
Am aflat insa pe data de 5 iulie, de ziua mea, cu ocazia lansarii cartii Cu capul in nori, cand, pe langa prietenia dansului, mi-a daruit cu dedicatie toate cele 10 carti scrise, iar pentru doua dintre acestea, Dictionar de aeronautica si Totul despre escadria intai, drepturile de autor.
Acest gest incredibil, al unui pilot si scriitor deosebit, care a inteles ca istoria trebuie sa mearga mai departe, sa nu fie data uitarii, m-a facut sa realizez ca lucrurile nu ne apartin si ca memoria trecutului trebuie sa ajunga si la generatiile urmatoare, mi-a dat curajul de a-mi asuma responsabilitatea retiparirii acestei carti de aviatie care, la vremea ei, m-a determinat sa aleg zborul, devenit ulterior marea mea pasiune.
Multumesc domnule Victor pentru acest dar cum rar mai poate fi vazut printre oamenii din ziua de azi.
Multumesc Adi Buzan si Mirela Dimofte pentru sprijinul realizarii emisiunii BookMark – Oameni despre carti memorabile.
Articol Pilot Magazin:
You must be logged in to post a comment.
1 Comment
03 septembrie 12 at 2:24pm
1
Da, mi-aduc aminte, mi-ai imprumutat si mie cartea... Pilotii s-au oprit (sau au trecut) f aproape de o casa de la marginea unui sat...