91 de ani de la nasterea generalului GRIGORE BASTAN – 23 ianuarie 1922
ianuarie 23rd, 2013
Miercuri 23 ianuarie, Fundatia “GENERAL GRIGORE BASTAN“ a organizat simpozionul ”91 de ani de la nasterea generalului GRIGORE BASTAN – 23 ianuarie 1922”, la Cercul Militar National, Sala Bizantina.
Evenimentul a fost sustinut de Presedintele Fundatiei, doamna Valentina BASTAN, fiind sprijinita de reprezentantii conducerii MApN precum si de asociatiile parasutistilor din Romania.
Cu aceasta ocazie s-a evocat personalitatea generalului GRIGORE BASTAN, primul general parasutist al Romaniei, care timp de aproape 61 de ani a slujit PATRIA cu pasiune, daruire si devotament sub DRAPELUL TRICOLOR AL ROMANIEI!
S-a luat cuvantul, s-au povestit intamplari din viata generalului, si, pentru prima oara, am avut ocazia sa ascult vocea generalului, inclusiv intr-un moment intim al vietii sale, in timp ce interpreta un cantec, fiind acompaniat, ca si cum deceniile nu i-ar fi desparit, de fiica sa, doamna Valentina.
Tot cu aceasta ocazie s-au conferit certificate de membru de onoare, insotite de insigna fundatiei, unor persoane fizice si juridice, care, de-a lungul anilor, au avut o contributie remarcabila la indeplinirea obiectivelor fundatiei si ridicarea prestigiului moral al acesteia.
Au participat veterani parasutisti, personalitati militare, reprezentanti ai structurilor neguvernamentale de specialitate, reprezentanti ai structurilor civile de parasutism, parasutisti militari si sportivi, in activitate sau in rezerva, aviatori, specialisti in aeronautica, istorici ai aviatiei si jurnalisti.
La sfarsitul evenimentului s-a ciocnit o cupa de vin spumos in memoria generalului, ocazie cu care veteranii parasutisti au depanat amintiri care le-au marcat cariera lor de zburatori.
Generalul GRIGORE BASTAN s-a nascut in Basarabia, la data de 23.01.1922 in satul Coşcodeni, jud. Balti (actual raionul Singerei), intr-o familie cu 7 copii: Grigore, Tamara, Raisa, Eugenia, Anatol, Dumitru si Valentina. Fiind plecat la Tecuci la studii impreuna cu surorile sale Tamara si Raisa, Gres (cum ii ziceau fratii mai mici) n-a stiut nimic despre mama si fratii mai mici care au fost exilati in 1949 in Siberia. Soarta avea sa le suranda cu 15 ani mai tarziu, cand o ruda a facut tot posibilul ca scrisorile fratilor stabiliti deja in Romania, sa ajunga la mama Sofia, in adancurile Rusiei. Astfel mamei vaduve cu 7 copii i s-a oferit titlul de mama eroina si familia sa a fost eliberata de gulag-ul comunist.
A inceput parasutismul militar in anul 1941 cu gradul de sergent. La insurectia naţionala din august 1944, a participat impreuna cu Batalionul de parasutisti la luptele grele date in sectorul de Nord, Pipera, Baneasa, Tunari, Otopeni, impotriva trupelor hitleriste, pentru apararea capitalei, unde, prin fapte stralucite de arme s-au acoperit de glorie, fiind citat cu unitatea sa prin doua ordine de zi şi decorat cu cea mai inalta distinctie ce se putea acorda atunci gradului său: „Virtutea militara de razboi, clasa a II-a”.
Lui Grigore Bastan i se datoreaza si realizarea unui nou tip de parasuta si pentru ca nimeni nu avea incredere la acea vreme in valoare acesteia, generalul a sarit in brate cu propriul fiu, in varsta de 5 ani. Aceasta frumoasă realizare romaneasca, recunoscuta si brevetata cu brevetul de invenţii nr. 2458/41559/1960, a intrat în 1961 în dotarea armatei noastre. [Extras din „Vulturii cerului” de N. Pangica, p. 333-336].
In primavara lui 1957 a incercat o noua experienta – care i-a reuşit – sarind dintr-un Junkers-52 calare pe o motocicleta.
In august 1970 a sarit de la 10.000 m cu o cadere libera de 7000 de metrii – record national nedoborat nici pana in prezent, primind titlul de maestru emerit al sportului la parasutism.
Generalul Bastan a realizat in 1970 un complet de parasute care este astazi echipamentul oficial al Sistemului National de Aparare.
Generalul Grigore Bastan a intrat in istorie atat ca inventator al parasutelor BG-7M si BG-3M cat si prin stabilirea recordului national de inaltime in lansarea cu parasuta.
Despre cauzele acestui neasteptat capat de drum se cunosc putine. Este confirmat faptul ca decesul a avut loc la Ministerul Apararii in cabinetul generalului Coman. Peste orice alte detalii, s-a tras o perdea de fum, familia nu a avut acces la aceste informatii, iar ceremonia a fost preluata in intregime de Ministerul Apararii.
La 20 august 1996, in semn de omagiu cu prilejul implinirii a 26 de ani de la stabilirea recordului national, in municipiul Buzau a fost dezvelit bustul generalului Grigore Bastan, fiind amplasat pe strada care ii poarta numele – lucrare a arhitectului Nicolae Doicu.
In anul 1998, consiliul local ii ofera generalului Grigore Bastan, in semn de omagiu, titlul de cetatean de onoare post-mortem al municipiului Buzau.
Fundatia “General Grigore Bastan” exista pentru a onora si a face cunoscuta viata unui Mare Roman.
Preluare de pe Clubul Parasutistilor
http://www.facebook.com/pages/Clubul-Parasutistilor/171213319621025
You must be logged in to post a comment.
2 Comments
25 ianuarie 13 at 12:47am
1
Toata admiratia pentru organizatori, in mod deosebit doamnei VALENTINA BASTAN! Marturisesc ca am resimtit o stare exceptionala, vazand cat de multi parasutisti si sustinatori ai acestora au rezonat alaturi de marea maestra Valentina cu aceasta ocazie! S-a dovedit inca odata ca "bastanii" vor fi recunoscatori, din toata fiinta, omagiatului. Era clar ca spirirul de parasutist se mentine atat de bine, pana la a fi de invidiat. Sincere felicitari! P.S. Din motive care m-au depasit nu am reusit sa ajung la manifestare, dar va asigur ca am marcat evenimentul cum se cuvine alaturi de caracalenii constituiti in CLUBUL PARASUTISTILOR. Va cer iertare doama Valentina Bastan! Speram ca doamna presedinte ne va fi alaturi, caracalenilor, intr-un viitor apropiat, la o actiune de-a noastra, olteneasca, care sa puna in valoare ceea ce a insemnat si inseamna acest maret spirit al cavalerilor cerului albastru-parasutistii! col.(r) ENACHE CONSTANTIN, membru al CLUBULUI PARASUTISTILOR MILITARI din Caracal
25 ianuarie 13 at 8:54am
2
[...] la Cercul Militar National, Sala Bizantina. La eveniment au participat si reprezentanti ai blogului motopara.ro, care ne-au relatat cum a fost comemorat [...]