Dupa mai bine de 100 de ani…
aprilie 28th, 2013
Am ajuns, probabil nu intamplator, si in fosta localitate Bintinti de langa Orastie, undeva la 35 km de Deva, unde s-a nascut, a crescut si a zburat inginerul roman, inventator si pionier al aviatiei romane si mondiale Aurel Vlaicu. In cinstea sa, comuna Bintinti se numeste astazi Aurel Vlaicu.
Acum mai bine de 100 de ani, in 1908, Aurel Vlaicu construieste un planor la Bintinti cu care efectueaza mai multe zboruri. Pare-se ca a efectuat zboruri de pe acest izlaz inclusiv cu avioanele de constructie proprie Vlaicu I si Vlaicu II.
Isi frange aripile la 13 septembrie 1913, pe campul de la Banesti, langa Campina, trecandu-si astfel numele in Cartea de Aur a Aviatiei Romanesti si Mondiale.
Batranii satului nu isi mai amintesc insa sa se fi zburat de pe izlazul comunei de la Aurel Vlaicu incoace. Si nici pilotii Aeroclubului Romaniei de la Deva nu isi amintesc acest lucru. Intr-adevar, izlazul nu este perfect, existand denivelari care ar ingreuna ori ar face chiar imposibila decolarea aparatelor de zbor, chiar si a paramotorului triciclu care opereaza la viteze mici.
In schimb, decolarea de pe picioare cu paramotorul de pe izlaz (fostul aerodrom improvizat de Aurel Vlaicu) este una lejera, care nu implica nici un fel de risc.
Nu stiu daca este o informatie intocmai reala, in sensul de a nu se mai fi zburat de la Aurel Vlaicu incoace de pe izlazul satului, dar daca asa este, onoarea care mi s-a oferit de a zbura chiar din acel loc este coplesitoare.
Dar nu zborul meu era ideea, ci organizarea celei de a IV-a editii a Cupei Aurel Vlaicu la Paramotor chiar pe izlazul satului, acolo unde Aurel Vlaicu a zburat acum mai bine de 100 de ani.
Salut astfel initiativa domnului primar a statiunii Geoagiu, Valean Ioan, de care apartine si localitatea Aurel Vlaicu, respectiv a domnului deputat Mircia Muntean, care doresc ca aceasta competitie sa aiba loc si se ridice la un inalt standard.
Desi in anii precenti Cupa Aurel Vlaicu s-a organizat pe aerodromul Aeroclubului Deva, consider ca mutarea acesteia pe campul unde Aurel Vlaicu a zburat, ar fi atat o onoare pentru noi, cat si un prilej de aducere aminte si cinstire a marelui zburator roman.
Si pentru ca Zilele localitatii Aurel Vlaicu sunt in intervalul 13-15 septembrie, concomitent cu competitia noastra, voia buna si zambetul de pe fetele noastre cu siguranta nu vor lipsi, dupa cum nu vor lipsi nici baile termale, prin care s-a facut remarcata aceasta superba zona turistica de interes national.
You must be logged in to post a comment.